KLIMAREGNSKAB

OG KLIMASTRATEGI

Få udarbejdet et dækkende og retvisende klimaregnskab for virksomhedens aktiviteter og bliv klar til at møde de stigende krav fra omverdenen til at kunne dokumentere jeres klimaaftryk

EU har indført nye rapporteringskrav for CO2-udledning i Corporate Sustainability Reporting Directive (CDRD), der vil gælde for virksomheder med mindst 250 medarbejdere fra og med regnskabsåret 2025. Virksomheden skal rapportere om deres samlede klimaaftryk i hele værdikæden og opfylde en minimumsstandard for bæredygtighed. Som følge heraf kommer de større virksomheder også til at stille krav til deres mindre underleverandører om, at de kan redegøre for CO2-aftrykket af de leverede varer.

Kravene betyder, at virksomhederne udover at rapportere klimaaftrykket fra deres direkte forbrug af brændsler, el, og fjernvarme også skal rapportere det underliggende klimaaftryk fra deres øvrige forbrug af materialer, varer, mv. Det omfatter klimaaftrykket for de aktiviteter, der efter GHG-protokollen betegnes som Scope 3, herunder øvrige indkøb, anlægsinvesteringer, affaldshåndtering, medarbejdertransport, og en eventuel klimapåvirkning af produkterne i forbrugsledet.

Dette gør en stor forskel, eftersom det direkte forbrug af brændsler, el, og fjernvarme (Scope 1 og 2) typisk kun udgør toppen af isbjerget. For de fleste virksomheder udgør Scope 3 normalt mellem 80-95 pct. af det samlede klimaaftryk. Opgaven med at opgøre scope 3 aftrykket er samtidig væsentligt mere krævende.

I KOBRA Advice har vi på baggrund af vores pionerarbejde og erfaringer med at opgøre og dokumentere fulde klimaregnskaber for både virksomheder og offentlige myndigheder udviklet en skræddersyet og konkurrencedygtig tilgang. De største styrker ved tilgangen er, at:

1.     Vi understøtter virksomheden med det betydelige dataindsamlingsarbejde, der vil skulle ydes af egne medarbejderressourcer ifm. med klimaregnskabet og sikrer, at dette arbejde forenkles og automatiseres mest muligt. Mange rådgivere benytter en tilgang, hvor de sender lange datalister til udfyldelse, går igen, og først vender tilbage, når virksomheden har leveret alle data. Vores erfaring er, at denne tilgang gør virksomhedernes arbejdsbyrde for stor, og data ikke bliver fyldtesgørende. Derfor benytter vi en mere understøttende og guidende tilgang til dataindsamlingen, og sørger for, at den bliver sat i system til fremadrettede klimaregnskaber.

2.     Vi kommer tilstrækkeligt i dybden med de processer og det materialeforbrug, der vejer tungt i virksomhedens produktion. For virksomhedens specialiserede  og forretningskritiske aktiviteter vil det være misvisende at anvende grove gennemsnit som man ofte ser det i klimaregnskaber, der ukritisk anvender gennemsnitstal opgjort i CO2-udslip per krone (fra fx klimakompasset). For de aktiviteter sørger vi for at finde frem til emissionsfaktorer pr. vægtenhed, der repræsenterer de specifikke processer og materialer i henhold til eksisterende livscyklusdata.

3.     Vi kan facilitere, at virksomheden får fastlagt en klimastrategi og indsats for bæredygtighed ud fra klimaregnskabet. Klimaregnskabet er udgangspunktet for at overveje en klimastrategi og træffe beslutninger om indsatser på kort og langt sigt med henblik på et lavere klimaaftryk og en forretning, der samlet set er miljømæssigt bæredygtig. I kraft af vores erfaringer med at facilitere og udarbejde virksomhedsstrategier, kan vi facilitere den strategiske del af klimaregnskabet på en anden måde end rådgivende ingeniør- eller revisorfirmaer, der tilbyder klimaregnskaber. Hvis det ønskes, kan vi hjælpe med at få klimastrategien integreret med virksomhedsstrategien og med at udarbejde en strategisk del af en samlet klimarapport.